Reklama
Zapraszamy na warsztaty realizowane w ramach środków towarzyszących realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym

Warsztaty odbędą się w siedzibie Fundacji Internationaler Bund Polska, w Tychach, przy ul. Edukacji 11, II p., sala nr 75, kontakt: 32 219 10 10 (pn-pt w godz. 7-15)

Tematy i terminy spotkań:

I. Warsztaty dietetyczne cz. I ?Zasady prawidłowego żywienia"
Termin: 10.11.2015 r., godz. 10:00-14:00

W programie między innymi:

1. Talerz żywieniowy i podział produktów
2. Prawidłowe komponowanie jadłospisu
3. Urozmaicanie ? czyli lekcja o tym, jak dostarczyć organizmowi wszystkich wartości odżywczych i o tym co nam daje energię.
4. Sposoby żywienia na różnych etapach życia (dzieci, młodzież, dorośli, seniorzy)
5. Analiza własnego sposobu żywienia ? co mogę zmienić?

II. Warsztaty dietetyczne cz. II, ?Nie marnuj jedzenia i wartości odżywczych"
Termin: 12 listopada 2015r., godz. 10:00 ? 14:00
W programie między innymi:
1. Jak nie marnować żywności?
2. Jak kupować rozsądnie, by unikać marnowania i jak gotować ?z resztek"?
3. Jak przechowywać jedzenie?
4. Proste wykorzystywanie pozostałej żywności.
5. Jak nie tracić wartości odżywczych?

III. Warsztaty edukacji ekonomicznej ?Domowe finanse ? żywość"
Termin: 1 grudnia 2015r., godz. 10:00 ? 14:00

W programie między innymi:

1. Jak radzić sobie z kosztami i wydatkami?
2. Planowanie posiłków i lista zakupów.
3. Tanio i zdrowo ? żywność bogata w składniki odżywcze.
4. Jak ustalić bazę do przygotowywania posiłków ? produkty dobre i łatwe do przechowywania.
5. Wymiana doświadczeń ? dzielimy się dobrymi praktykami i pomysłami!

IV. Warsztaty kulinarne ?Kulinarnie mocni" 1.12 i 8.12
Termin: 8 grudnia 2015r., godz. 10:00 ? 14:00

W programie między innymi:

1. Gotowanie z Remigiuszem Rączką ? prezentacja filmu.
2. Praktyczne wskazówki dotyczące przygotowywania posiłków (produkty sezonowe).
3. Praktyczne wskazówki dotyczące przygotowywania posiłków (produkty otrzymane w ramach POPŻ).
4. Rola śniadania w żywieniu.
5. Czego potrzebuje nasz organizm dla prawidłowego funkcjonowania?